8 MŠ Všetaty

Komerční a veřejné stavby
Užitná plocha
191 m2
Realizace
2019
Projektanti
Fotograf
Lina Németh, Tomáš Princ
Návrh interiéru
Prodesi - Klára Vratislavová

Dřevěná novostavba mateřské školy doplnila ve Všetatech – Přívorech stávající zděnou budovu. Obě stavby se tak nalézají na společném pozemku sloužícím pro venkovní pobyt dětí.

/
Vstupní fasáda se obrací k původní zděné budově a vytváří přirozený centrální prostor, kudy přicházejí rodiče s dětmi
/
Atmosféru interiéru spoluvytváří hlavní stavební materiál - smrkové dřevo. Jeho přirozenou kresbu doplňují jemné odstíny s důrazem na detaily, které děti vnímají výrazně více než dospělí
/
Prosklenými plochami se sníženým parapetem se hlavní místnost celé budovy otevírá do zahrady

Ekologické a zdravé prostředí

Dispoziční řešení moderní dřevostavby z CLT panelů vzešlo nejen z požadavků vyhlášky, ale i z rozhovorů a diskusí s učitelkami všetatské mateřské školy. Celkově je stavba založena na přehlednosti, vizuálním propojení prostorů, minimalizaci chodeb a maximálním využití podlažní plochy pro pohyb dětí. Prosklenými plochami prostupuje zahrada do interiéru, zajišťují dostatek denního světla a výhled do zeleně. V celé bezbariérové budově jsou využity parapety snížené na přirozenou výšku pro děti.

Prosklené plochy zajišťují dostatek denního světla, svislé laťování na fasádě pak umožňuje pracovat s mírou zakrytí oken dle potřeby proslunění, soukromí či bezpečnosti.
Celá budova je uzpůsobená dětem/

"Pro malou středočeskou obec byla výstavba jednotřídky ze dřeva velikým rozhodnutím. Na poli veřejných staveb je to v ČR doslova průkopnický krok. Věřím, že stavba pozitivně ovlivní vztah vyrůstající generace nejen ke dřevu jako udržitelné a krásné variantě, ale i k samotné architektuře."

Klára Vratislavová, architektka
9
Další projekt

Čáslav

Posuň