5 Vranovská přehrada

Dřevostavba Vranov
Rodinné a víkendové domy
Užitná plocha
65,2 m2
Realizace
2021
Projektanti
Fotograf
Boys Play Nice
Návrh interiéru
Klára Vratislavová

Rozlohou nevelká chata, maskovaná opalovanými modřínovými prkny, umístěná v zeleni nad Vranovskou přehradou, překvapuje vším, co se pod její střechu vešlo.

Pohled Z Jezera

Jako v kajutě

Dřevostavba nabízí zázemí rodině majitele, ale i návštěvám. Poskytuje dostatek prostoru k večernímu posezení i spánku. V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, každá věc má své místo - stejně jako v kajutě lodi.

Exteriér
Interiér domu je propojený, zároveň ale podkroví poskytuje dostatek soukromí. Smrkové dřevo uvnitř zajišťuje útulné útočiště a velké prosklené plochy pak dechberoucí výhled na vodní hladinu.

Pohodlné útočiště

Na počátku bylo dědictví - investor získal po dědečkovi malou chatu na břehu Vranovské přehrady. Studio oslovil s konkrétním zadáním – přál si dřevěnou chatu na stávajících základech, zahrnující vše, co dnešní moderní dřevostavby umožňují, která bude pohodlným útočištěm rodiny o víkendech či dovolených. Při navrhování i stavbě bylo třeba vypořádat se především s lesním charakterem pozemku a také s půdorysem původní chaty, který dřevostavba nesměla překročit.

Ptačí Pohled

"Návrh domu a interiéru probíhal "ruku v ruce" – současně – tak, abychom dokázali dobře využít každý centimetr místa, který nám původní dědova chatička vymezila."

Klára Vratislavová, Architektka
Jídelna
Kuchyňská Linka
/
Jídelna a obývací pokoj v jednom s velkorysým výhledem na vodní hladinu

Praktické uspořádání

Na nevelikou plochu přibližně 5 x 8,5 m se vešla jídelna a obývací pokoj, prostorné zádveří s lavicí k přezouvání, koupelna, samostatná toaleta, komora a dokonce i technická místnost. V patře pak vznikla jedna větší a jedna menší ložnice a také šatna. Kajuta lodi byla inspirací nejen vzhledem k blízkosti vodní hladiny, ale především při navrhování interiéru – vše je prakticky uspořádáno na malém prostoru, využitý je doslova každý centimetr.

Ložnice
Ložnice
Chodba
Chodba
/
Interiér obklopený smrkovým dřevem je moderní, prostorný, propracovaný do každého detailu

"Patro jsme vymýšleli "naruby", než jak je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak jsme střechu "okrajovali" tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně zapojí do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně menší staré chatky."

Klára Vratislavová, Architektka
Pohled Na Vchod
Detail Zeleně
/
Moderní chata přirozeně splynula se stávající zelení a okolní zástavbou
Celkový Pohled
Zvenku je dům hmotově čistě funkční, materiálově skromný/
Vodní Plocha
6
Další projekt

Roprachtice

Posuň