7 Kangaroo Island

Dřevostavba Kangaroo Island
Rodinné a víkendové domy
Užitná plocha
205,57 m2 včetně teras
Realizace
2020
Fotograf
Sean McGowan
Návrh interiéru
Pavel Horák

Na počátku spolupráce s australským investorem původem z Německa byla náhoda – seznámili jsme se přes společného obchodního partnera na Slovensku.

Pohled Na Terasu

Spolupráce na dálku

Záměrem investora - nadšence do nových technologií a udržitelnosti - nebylo primárně stavět dům s českou firmou. Zajímal se o technologii stavby z CLT a proto vyrazil do Domesi Concept House v Budíkově, kde se setkal s architektem Pavlem Horákem. Návštěva vyústila až v návrh a stavbu domu. Technický support při návrhu i stavbě poskytla australská společnost Envirotecture. Na ostrově stavbu kompletoval tým z místní firmy – Yard Brothers.

"Pokud jsou lidé na jedné vlně a dostatečně motivovaní, nevadí, když jsou rozptýlení po celém světě – i tak můžou společně třeba postavit dům a vzdálenost nehraje roli."

Pavel Horák, Architekt
Výhled Z Terasy
Dvousetmetrová plně soběstačná dřevostavba stojí na písečné duně – bylo tudíž třeba založit ji na pevné ocelové konstrukci. Je otočená k severu – s výhledem na zátoku.

Uhlíková stopa

Samotná lokalita má svá specifika – Kangaroo Island je ostrov dostupný pouze trajektem. Veškerý materiál – dřevěné konstrukce, biodesky, akustické panely, dveře a další – bylo třeba posílat v lodních kontejnerech. Přesto dle výpočtů uhlíkové stopy byla náročnost stavby ze dřeva na životní prostředí nižší, než by byla v případě, že by se dům stavěl z klasického zdiva z místních – nepřevážených materiálů.

Kuchyně
/
Interiéry navržené architektem Pavlem Horákem vynikají světlým pohledovým dřevem
Jídelna
Světla Brokis
/
Dominantním prvkem je lustr nad jídelním stolem od české firmy Brokis
Ložnice
Půdorysem dřevostavbu tvoří tři kostky překryté velkorysou střechou, která pod sebou ukrývá prostorný obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, tři ložnice, dvě koupelny, technickou místnost a prádelnu.
Obývací pokoj

Ostrovní dřevostavba

Dům je postavený z CLT panelů ve standardu pasivní stavby a je zcela soběstačný, což je na ostrově klíčové. Využívá solární energii, na elektřinu ze sítí je připojený jen pro případ nouze. Pod domem a vedle domu je několik velkoobjemových nádrží na sběr dešťové vody, která slouží ke spotřebě v domě, ale také pro případ požárů.

Oplechovaná Fasáda
Průhled Z Garáže
/
Fasáda je částečně oplechovaná, což bylo požadavkem pojišťovny v rámci protipožární ochrany
8
Další projekt

MŠ Všetaty

Posuň